Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Digitalizirano gradivo

Radikalni arhiv

Radikalni arhiv je naziv za “temeljnu pismohranu”, zbirku isprava i spisa nastalu još u okviru pismohrane Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina. Tu su se odlagali oni najvažniji dokumenti koji se odnose na grad Varaždin, njegova prava, povlastice i borbu za njihovo očuvanje, i time ona predstavlja temeljni i početni izvor za istraživanje prošlosti grada Varaždina. Obuhvaća razdoblje od 1209. godine, od isprave kralja Andrije kojom Varaždin postaje slobodni i kraljevski grad, pa do 1848. godine te obuhvaća skoro 1.500 isprava i spisa. U Arhivu se vodi kao serija u sklopu fonda HR-DAVŽ-2. Poglavarstvo Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina.

Korespondencija Kukuljević

U Arhivu se čuva gradivo nastalo djelovanjem nekoliko generacija obitelji Kukuljević (HR-DAVŽ-532. Obitelj Kukuljević), međutim najveći i najvredniji dio fonda čini gradivo nastalo djelovanjem znamenitog hrvatskog političara, povjesničara, književnika i arhivara Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Među tom građom posebno se ističe njegova prepiska s gotovo svim istaknutim osobama iz tadašnjeg političkog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske. Zbog važnosti i zanimanja istraživača zbirka pisama je digitalizirana i javno dostupna na našim mrežnim stranicama i preko portala Znameniti.hr.

Zbirka grbovnica

Zbirka grbovnica (HR-DAVŽ-1118. Zbirka grbovnica) mala je, ali vizualno vrlo atraktivna zbirka. Grbovnice (litterae armales) su isprave kojim kralj dodjeljuje grb pojedincu, obitelji ili pravnoj osobi, poput grada ili županije, i uz tekst u kojem se objašnjava zašto je to važno pravo dodijeljeno i kako grb izgleda, nalazi se grbovna slika, obično vrlo lijepo izrađena i živih boja. U našoj se zbirci nalazi 12 grbovnica nastalih u razdoblju od 1583. do 1912. godine.