Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

SIH(e)R 3.0: „Vino na granici“ 23.travnja 2023. u Vinici

Državni arhiv u Varaždinu predstavlja izložbu „Vino na granici“ u sklopu 23. izložbe vina Vinea u Vinici u subotu, 29. travnja 2023. u 12 sati.

Izložba „Vino na granici / Vino na meji“ rezultat je prekogranične suradnje tri hrvatska i tri slovenska državna arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju. U sklopu prekograničnog projekta šest arhiva, skraćeno nazvanog SIH(e)R, do sada su realizirane tri izložbe: Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici, Vlakom preko granice i Vino na granici.

Izložba „Vino na granici“ obrađuje povijest vinogradarstva i vinarstva kroz 150 izložaka raznovrsnog arhivskog gradiva (fotografija, razglednica, isprava, spisa, zemljovida, katastarskih planova i dr.) nastalog od XV. do kraja XX. stoljeća. Izložba je podijeljena na šest poglavlja djelomično preuzetih iz pjesme „Rodovnik vina“ slovenskog kantautora Tomaža Pengova: 1. Iz zemlje u trs, 2. Iz trsa u grožđe, 3. Iz grožđa u bačve, 4. Iz bačve u flaše, 5. Iz flaše u čaše i 6. Iz čaše u glavu. Izloženo gradivo prikazuje put od uzgoja i sadnje trsova, vinogradarskih radova, berbe grožđa, pretvorbe grožđa u vino, flaširanja i distribucije, veleprodaje i maloprodaje vina sve do njegove konzumacije.

Izložbu se može razgledati tijekom subote, 29. travnja 2023. do večernjih sati.