Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Predstavljanje edicije „Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. – 1784.“

 U utorak, 10. svibnja, održano je predstavljanje edicije „Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije“ u prostorima Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Edicija u 6 svezaka, odnosno 8 knjiga, prikazuje gradivo nastalo u postupku marijaterezijanskog urbarijalnog uređenja na području ondašnje Varaždinske županije.

Prvi svezak, Uvodna studija, prikazuje opći povijesni okvir provedbe ovog postupka unutar Habsburške Monarhije, a detaljnije na području Banske Hrvatske.

U ostalih pet knjiga objavljenoga gradiva za kotareve Donjopoljski, Gornjopoljski, Donjozagorski (2 sveska) i Gornjozagorski (2 sveska) u okviru 135 sučija prikazano je preko 300 sela, 5 trgovišta i Zajednica slobodnjaka Varaždinske tvrđe.

U objavljenom gradivu opisani su pravni, gospodarski i prirodni uvjeti življenja po sučijama i mjestima, stanje podložničkih zemljišta prije urbarijalnog uređenja i davanja na koja su podložnici bili obvezni vlastelinima. Nakon toga slijede prikazi novog stanja nakon provedenog marijaterezijanskog urbarijalnog uređenja, odnosno dokumenti o uređenju selišta te dokumenti o novom stanju podložničkih zemljišta i visini obveznih kmetskih davanja. Na taj način prikazani su uvjeti življenja za preko 8000 raznih podložničkih domaćinstava.

Ediciju su predstavili recenzentica Nataša Štefanec, priređivačica tekstova Karmen Levanić, urednica Vida Pavliček i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja.