Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Predstavljanje 6. sveska edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. – 1784.

U galerijskom prostoru Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina u ponedjeljak 18. rujna u 18 sati zainteresiranoj publici biti će predstavljen 6. svezak edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. – 1784. Predstavljanje su organizirali Pučko otvoreno učilište Pregrada u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu.

Edicija predstavlja veliki projekt objavljivanja arhivskog gradiva koji se ostvaruje u Državnom arhivu u Varaždinu u posljednjih desetak godina i u kojem je, na preko 6 500 stranica, objavljeno gradivo marijaterezijanskog urbarijalnog uređenja za cijelu ondašnju Varaždinsku županiju.

6. svezak odnosi se na Gornjozagorski kotar, odnosno zapadni dio današnje Krapinsko-zagorske županije te prikazuje 65 ondašnjih sela i trgovište Klanjec koji su u ono vrijeme bili strukturirani u 51 sučiji. S današnjeg upravnog aspekta to su gradovi Klanjec i Pregrada te općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Petrovsko, Tuhelj, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela.

Objavljeni dokumenti omogućavaju proučavanje naziva mjesta i manjih lokaliteta, naseljenosti mjesta, imena i prezimena njihovih stanovnika, veličinu i strukturu njihovog posjeda i slijedom toga veličinu feudalnih davanja. Tako pružaju uvid u vrstu poljoprivredne proizvodnje, posebno vinogradarstva, u prirodne i klimatske uvjete življenja po pojedinim mjestima, u bavljenje stanovništva i drugim nepoljoprivrednim djelatnostima, npr. trgovinom, obrtom ili prijevozom robe,prikazuju veličinu i strukturu feudalnih vlastelinstava, kao i niz drugih podataka za lokalnu, ali i opću povijest našeg kraja u drugoj polovici 18. stoljeća. Objavljeno je i preko 200 priloga, uglavnom gornih i činženih ugovora, koji sežu unatrag do kraja 16. stoljeća. Posebno treba napomenuti da su svi latinski tekstovi, kao i oni pisani na kajkavskom jeziku popraćeni iscrpnim sažecima na suvremenom hrvatskom jeziku.

Ovim sveskom završen je prikaz gradiva ovog postupka za cijelo područje ondašnje Varaždinske županije koje se čuva u Državnom arhivu u Varaždinu i u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Tako je stvorena iscrpna slika naselja, zemljišta, poljoprivredne proizvodnje, stanovništva i njihove djelatnosti na velikom dijelu sjeverozapadne Hrvatske u drugoj polovici 18. stoljeća .

O ediciji kao projektu objavljivanja arhivskog gradiva, o sadržaju edicije, a posebno ovog sveska govorit će dr. Vida Pavliček, arhivska savjetnica, kao priređivačica i urednica cijele edicije. O jezičnim pitanjima i postupcima u prikazu gradiva kao priređivačica tekstova govorit će viša arhivistica i latinistica Karmen Levanić, prof.