Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Obilježavanje 200. godišnjice rođenja Dr. Ante Starčevića

Prije mjesec dana predstavnici Državnog arhiva u Varaždinu odazvali su se pozivu kolega iz Državnog arhiva u Gospiću i nazočili otvaranju izložbe „Dr. Ante Starčević – Otac Domovine 1823. – 2023.“

Čestitamo autoricama izložbe na sadržajnoj i opsežnoj izložbi na kojoj su mjesto našla i dva dokumenta iz Državnog arhiva u Varaždinu.

U fondu HR-DAVŽ-640. Dr. Starčević Pavao, odvjetnik čuva se rukopis Ante Starčevića, vijećnika Kraljevskog banskog stola u miru, s predavanja održanog 23. svibnja 1923. g. povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja njegovog strica, dr. Ante Starčevića.

U fondu HR-DAVŽ-532. Obiteljski arhiv Kukuljević čuva se pismo dr. Ante Starčevića Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom od 13. ožujka 1850. g. u kojem ga moli za preporuku u vezi zaposlenja na mjesto profesora mudroslovlja na Kraljevskoj pravoslovnoj akademiji.

Nakon svečanosti otvaranja izložbe i ugodnog druženja s gospićkim kolegicama i kolegama, posjetili smo i rodnu kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku o kojoj se također skrbi Državni arhiv u Gospiću.