Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Izložba „Vino na granici / Vino na meji“ svečano otvorena u Varaždinu

Nakon Celja, Ptuja, Maribora, Zagreba, Štrigove, Slavonskog Broda i Kastva izložba „Vino na granici / Vino na meji“ predstavljena je 15. studenoga 2023. u Varaždinu. „Vino na granici“ treći je zajednički projekt prekogranične suradnje hrvatskih i slovenskih arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva Celje i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Izložba je svečano otvorena u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin u sklopu programa „Srijeda u muzeju“. Nakon uvodnih pozdrava ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Mirana Bojanića Morandinija i ravnatelja Državnog arhiva u Varaždinu Damira Hrelje izložbu su predstavili urednici dr. Borut Batagelj iz Zgodovinskog arhiva Celje i Ana Tuk iz Državnog arhiva u Varaždinu, a otvorila ju zastupnica Hrvatskog sabora Barbara Antolić Vupora.

Izložbom je predstavljeno arhivsko gradivo o uzgoju vinove loze i proizvodnji, trgovini i konzumaciji vina u pograničnom području Slovenije i sjeverozapadne Hrvatske. Od gradiva Državnog arhiva u Varaždinu na izložbi se može vidjeti pregled prihoda i izdataka Grada Varaždina za 1570. koji započinje s prihodima od vina, registar gornice imanja Križovljan iz 1639., zapisnik krapinskog Društva umjerenosti iz 1849., upisnik krčmara i gostioničara Grada Varaždina iz 1890., upitnicu o površinama vinograda zaraženih filokserom na području Varaždinbrega iz 1891., zlatnu diplomu Vjekoslava Leitnera za vinogradarske sprave iz 1900., fotografije krčme „Turskom vrhu“ iz današnje Miškinine ulice u Varaždinu s početka 20. stoljeća, bogatu fotografsku dokumentaciju posjeda Seketin obitelji Puttar i Vinarije ZPPK-a Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 26. studenoga 2023. i može se razgledati od utorka do petka između 9 i 17 sati i subotom i nedjeljom između 9 i 13 sati.