Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Izložba: „104. brigada HV-a Varaždin u Domovinskom ratu 1991.-1995.“

Ove kalendarske godine obilježava se trideset godina od osnutka 104. brigade HV Varaždin. Povodom navedene godišnjice, Udruga pripadnika 104. brigade je u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu organizirala izložbu u prostorijama Muzeja planinarstva u Ivancu.

Na početku svečanosti otvaranja izložbe,  koja je održana 16. rujna, okupljenima se obratio predsjednik Udruge pripadnika II. ivanečke bojne 104. brigade Miljenko Grudiček koji je dao rezime ratnog puta brigade, te se zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi izložbe.

Potom je preuzeo riječ izaslanik ministrice kulture i medija i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja koji je pričao o procesu izrade izložbe i neprocjenjivoj vrijednosti sačuvanog dokumentarnog gradiva za buduće generacije.

Skupu se obratio i Josip Krtanjek, izaslanik varaždinskog župana te gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić.

Prvi zapovjednik brigade, umirovljeni pukovnik Ivan Rukljić, otvorio je izložbu te iznio nekoliko crtica vezanih uz početke djelovanja brigade i izazove koji su bili stavljeni pred njih i koje su oni uspješno prevladali.

Izložba se sastoji od trideset četiri panoa s fotografijama, od kojih značajan dio nikada prije nije predstavljen javnosti. Koncipirana je kronološki, te prati ratni put 104. brigade od osvajanja vojarni u Varaždinu preko bojišta u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Posavini te akcijama Bljesak i Oluja. Izložba je koncipirana kao mobilna, te će biti predstavljena diljem Varaždinske županije, ali i u onim gradovima i mjestima u čijoj su obrani ili oslobađanju sudjelovali pripadnici 104. brigade.

Ovom prilikom potičemo sudionike Domovinskog rata koji u privatnim zbirkama čuvaju vrijedne zapise, fotografije ili pak videozapise i tonske zapise o događajima u Domovinskom ratu da to gradivo pohrane u Arhiv ili nam omoguće digitalizaciju ovog gradiva u cilju trajnog čuvanja dragocjenih izvora za suvremenu hrvatsku povijest.