Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

“Zidine u šumi – Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice”

Autor: Petar Babić

Nakladnik: Državni arhiv u Varaždinu

Knjiga „Zidine u šumi — Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice“ svojevrstan je pregled fortifikacija na južnim padinama Ivančice, građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. Radi se o liniji utvrda koja je utvrđivala sjeverozapad Hrvatske, braneći prolaz potencijalnim napadačima prema sjeveru.

Na planini danas možemo naći šest utvrda koje su u ruševnom stanju, slabe očuvanosti i do nedavno gotovo bez ikakve inicijative za konzervacijom ili daljnjim istraživanjem. Obrambena linija južne Ivančice kulturno je dobro koje leži gotovo u potpunosti neiskorišteno u turističkom, promocijskom, pa čak dobrim dijelom i arheološkom smislu. Iako pomaka ima sa stručne strane, u promocijskom smislu utvrde su dostupne isključivo planinarima, i u iznimnim su slučajevima predstavljene javnosti — kao što je to učinjeno s Milengradom.

Dok sam naslov prejudicira povjesničarsko-arheološku publiku, autorova je ideja načinom pisanja, kao i koncepcijskim rješenjem knjige, problematiku približiti običnom čitatelju. Autor, kao i cijeli uži tim koji je radio na knjizi, smatra da je upravo manjak ovakve literature djelomični krivac za katastrofalno nizak interes javnosti za hrvatsku povijest, koji pak vodi u razne krive interpretacije povijesnih činjenica, kao i etabliranje nekih — u najmanju ruku dubioznih — novih autoriteta na tom području.

„Zidine u šumi” trebale bi zadovoljiti struku kroz analizu dostupnih izvora i prikaz povijesnih činjenica, ali i zaintrigirati širu javnost, počevši od planinara, pa do svih drugih zaljubljenika u outdoor aktivnosti (trail trkača, brdskih biciklista, paraglidera itd.). Ova knjiga želi pružiti dovoljno zanimljivih informacija bilo kojem profilu čitatelja, a ton i način pisanja trebali bi otvoriti vrata širokom rasponu publike.

Možemo se smatrati sretnima što su nam povijesne prilike osigurale ovakve prekrasne simbioze kulturne baštine i prirodnih ljepota. Odgovornost je i povjesničarske struke — ali i planinarskih društava, saveza i volontera — učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo takve lokalitete, podignemo svijest o njima i njihovim specifičnostima, te osiguramo njihovu trajnost u godinama koje dolaze. Autor knjige Petar Babić, prof. povijesti i engleskog jezika i književnosti, aktivan je član i gorski spašavatelj  HGSS Stanice Varaždin.