Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Projekt SIH(e)R

Projekt SIHeR kulturno je povijesni projekt u kojem sudjeluju tri hrvatska i tri slovenska arhiva:  Državni arhiv u Varaždinu, Državni arhiv za Međimurje, Državni arhiv u Zagrebu, Zgodovinski arhiv Celje, Pokrajinski arhiv Maribor i Zgodovinski arhiv na Ptuju.

Projekt je započeo potpisivanjem Ugovora o suradnji u Ptuju 2011. godine.

Inicijativa o zajedničkoj suradnji pokrenuta je kako bi se učvrstili dobrosusjedski odnosi i potaknula stručna diskusija među arhivima, obrađivale kulturno-povijesne teme od zajedničkog interesa (posebno one koje ukazuju na hrvatsko-slovenske veze), prezentiralo arhivsko gradivo, širilo znanje o lokalnoj povijesti te popularizirao rad arhiva.

Do sada su prezentirana dva SIHeR projekta.

SIHeR 1.0 nazvan “Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici” na popularno-znanstveni način obrađuje povijest gradova i trgovišta s područja nadležnosti šest arhiva, dakle povijest onih naselja koja su utjecala na gospodarski, kulturni i društveni razvoj pograničnog područja.

SIHeR 2.0 nazvan “Vlakom preko granice” obrađuje povijest pruga koje povezuju Hrvatsku i Sloveniju na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko – Ptuj – Čakovec – Kotoriba / Varaždin, Zidani Most – Zagreb – Sisak, Čakovec – Lendava, Krapina – Rogatec i Savski Marof – Kumrovec – Stranje. Osim navedenih pruga projektom je obuhvaćena i Južna željeznica kao okosnica od koje se granala željeznička mreža po Sloveniji i dalje prema Hrvatskoj.

Šest je arhiva krenulo u realizaciju SIHeR 3.0 nazvanog “Vino na granici”. Projekt je u radnoj fazi, a svijetlo dana ugledati će 2021. godine.

SIH(e)R 1.0: Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici

SIH(e)R 2.0: Vlakom preko granice