Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Predstavljanje 6. sveska edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. – 1784. u Klanjcu

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu  26. travnja ove godine zainteresiranoj publici predstavljen je 6. svezak edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. 1784. Predstavljane su organizirali  Gradska knjižnica i čitaonica „Antun Mihanović“ i Kulturni centar Klanjec u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu.

Edicija predstavlja veliki projekt objavljivanja arhivskog gradiva koji se ostvaruje u Državnom arhivu u Varaždinu u posljednjih desetak godina i u kojem je na preko 6 500 stranica objavljeno gradivo marijaterezijanskog urbarijalnog uređenja za cijelu ondašnju Varaždinsku županiju.

6. svezak odnosi se na Gornjozagorski kotar, odnosno zapadni dio današnje Krapinsko-zagorske županije te prikazuje 51 sučiju, odnosno 65 ondašnjih sela i trgovište Klanjec. S današnjeg upravnog aspekta to su gradovi Klanjec i Pregrada te općine  Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Petrovsko, Tuhelj, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela.

Objavljeni dokumenti omogućavaju proučavanje naziva mjesta i manjih lokaliteta, naseljenosti mjesta, imena i prezimena njihovih stanovnika, veličinu i strukturu njihovog posjeda, pružaju uvid u vrstu poljoprivredne proizvodnje, posebno vinogradarstva, bavljenje stanovništva i drugim nepoljoprivrednim djelatnostima, npr. trgovinom, obrtom ili prijevozom robe, veličinu feudalnih davanja, veličinu i strukturu feudalnih vlastelinstava, kao i saznanja o prirodnim i klimatskim uvjetima življenja po pojedinim mjestima te niz drugih podataka za lokalnu, ali i opću povijest našeg kraja u drugoj polovici 18. stoljeća. Objavljeno je i preko 200 priloga koji sežu unatrag do kraja 16. stoljeća. Posebno treba napomenuti da su svi latinski tekstovi, kao i oni pisani na kajkavskom jeziku popraćeni iscrpnim sažecima na suvremenom hrvatskom jeziku.

Ovim sveskom završen je prikaz gradiva ovog postupka za cijelo područje ondašnje Varaždinske županije koje se čuva u Državnom arhivu u Varaždinu i u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

O cijeloj ediciji kao projektu objavljivanja arhivskog gradiva govorila je dr. Nataša Štefenec, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i recenzentica edicije. O jezičnim pitanjima i postupcima u prikazu gradiva kao priređivačica tekstova govorila je viša arhivistica i latinistica Karmen Levanić, a općenito o sadržaju edicije i posebno ovog sveska govorila je dr. Vida Pavliček, arhivska savjetnica, kao priređivačica i urednica cijele edicije.  

Predstavljanju su prisustvovali Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Antun Mihanović“, Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije, Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Zlatko Brlek, gradonačelnik grada Klanjca i druga brojna  zainteresirana publika.