Veličina slova
A- A+
Visoki kontrast
Dyslexic font

Međunarodni dan i tjedan arhiva obilježili smo održavanjem najavljenih programa: predstavljanjem knjige „Zlata pl. Šufflay“ i otvorenjem izložbe „Varaždin i Hrvatsko proljeće 1971.“

Na predstavljanju knjige „Zlata pl. Šufflay“ govorili su Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, Karlo Ivanek, član Predsjedništva Ogranka MH Varaždinks Toplice i Damir Hrelja, ravnatelj Arhiva. Stjepan Juranić je upoznao prisutne s biografijom gđe. Božene Filipan, autorice čiji je vrijedan rad objavljen posthumno. Božena Filipan bila je dugogodišnja predsjednica Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, pokrenula je poznatu manifestaciju „Kukuljevićevi dani, a ujedno je i autorica više radova s područja povijesnih znanosti, ali i knjiga proze i lirike. Karlo Ivanek govorio je o značaju Zlate pl. Šufflay za razvoj hrvatskog čipkarstva i osnivanje škole čipkarstva nacionalno sakralnog smjera. Osvrnuo se na njezino djelovanje u svojstvu učiteljice čipkarstva u Varaždinskim Toplicama, te rad u današnjem  Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Damir Hrelja analizirao je metodološki pristup Autorice obradi teme, a posebno se osvrnuo na suradnju i korelaciju na profesionalnom polju Zlate pl. Šufflay i njezinog brata, svjetski poznatog albanologa, Milana pl. Šufflaya. Njegovo brutalno političko ubojstvo 1931. g. od strane pripadnika „Mlade Jugoslavije“ obilježit će ostatak života Zlate Šufflay.


Izložbu „Varaždin i Hrvatsko proljeće 1971.“ otvorio je dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije. U svom govoru osvrnuo se na zbivanja koja su zapravo predstavljala zametke ideja iz kojih će početkom 90-tih godina 20. st. niknuti suverena Republika Hrvatska. O izložbi i zbivanjima na varaždinskom području od donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika do sloma Hrvatskog proljeća krajem 1971. i represiji koja je nad ustanovama i istaknutim pojedincima uslijedila tijekom prve polovice 1972. g. govorio je autor izložbe Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu. Izložba je popraćena i katalogom u kojem su opisani  najvažniji događaji na varaždinskom području tijekom Hrvatskog proljeća. Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu do 14. listopada 2022.g.