dav  
     Početak   |   Novosti   |   Linkovi   |   Kontakt   |   Impressum   |   Newsletter
 
  Arhiv
  Dokumenti
  Djelatnost
  Bibliografija
  Događanja
  Galerija
  Zanimljivosti
   
  Stvaratelji i imatelji
  Popisi do 22.12.1990.
   
Državni arhiv u Varaždinu
Trstenjakova 7
42000 Varaždin
Telefon:
Centrala: (385) 42 332 500
Telefax: (385) 42 332 508
 
Izložba Ratni foto zapisi  

U DVORCU VITTURI DO POČETKA KOLOVOZA
Izložba pod nazivom „Ratni foto zapisi“ autora Mladena Genca, varaždinskog novinara i dragovoljca Domovinskog rata otvorena je sinoć u muzejskom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Riječ je o fotografijama koje su nastale na raznim bojištima diljem Hrvatske. Izložba će biti otvorena do početka kolovoza.

Iz Gencova opsežnog opusa odabran je reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu. Izložba je realizirana u organizaciji Državnoga arhiva u Varaždinu, a njen ravnatelj Damir Hrelja koji je sudjelovao na otvaranju izložbe u Lukšiću istaknuo je kako je Genc svojom donacijom više od tisuću fotografija obogatio fundus koji se odnosi na zbivanja u Domovinskom ratu.
-Doista, trebamo ih sačuvati za budućnost kao izvore koji će i mlađim generacijama ukazivati na istinu o Domovinskom ratu. Već danas smo svjedoci da se ta istina želi iskriviti i da se Domovinski rat, s neke druge strane, često želi prikazati kao građanski rat, a ne kao rat za očuvanje slobode i borbu protiv agresora koji je napao RH - kazao je Hrelja okupljenima, među kojima su bili i dogradonačelnici Kaštela, Jadranka Matok-Bosančić i Grgica Benutić.

-Ove fotografije koje su ovdje izložene i ne trebaju neke velike riječi ni prevelike opise, kazala je predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Grada Kaštela Mirjana Jurić i tom je prilikom, kako bi se izložba bolje razumjela i istovremeno prihvatila kao nešto proživljeno, pročitala ulomak „Najteži dani“ iz knjige Ratni foto zapisi, Mladena Genca koja je tiskana kako bi se pobliže opisali događaji s fotografija te proživljeni trenutci Genca tijekom Domovinskog rata.
– Gencove fotografije amalgam su novinarskoga profesionalizma i dragovoljačkog srca; on pedantnošću novinarskoga profesionalca bilježi svakodnevicu hrvatskoga vojnika, stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja i kulturne baštine. Genc nije samo fotograf, on je i novinar, pa njegove foto-zapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča. Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se, i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata – službeni je opis izložbe, koju čeka turneja diljem Hrvatske. 
 
 
  Copyrights by DAV. All rights reserved.